Amenajarea holului trebuie sa reprezinte o prioritate in amenajarea unei locuinte, fiind un spatiu cu mult potential, pe care, cu un strop de cretivitate, il poti transforma radical. In articolul nostru vei gasi sfaturi si idei practice pentru amenajarea holului din locuinta ta, in functie de forma, dimensiune si stil de design.
De multe ori holul este tratat ca un simplu spatiu de tranzitie de la intrarea in casa catre incaperile principale. Dar holul este mai mult decat atat, si, prin urmare, trebuie sa i se acorde atentia cuvenita. Indiferent de forma si dimensiunea holului din locuinta ta, trebuie sa stii ca acesta poate fi un spatiu extrem de ofertant pentru un designer de interior. Iar urmand sfaturile noastre si punand in practica cateva idei simple, acel designer poti fi chiar tu.
Amenajarea holului in functie de forma si dimensiune
In amenajarea holului trebuie sa tii cont in primul rand de tipul acestuia. Este un hol lung si ingust, patrat sau poate este un hol care are legatura directa cu livingul? Holul poate reprezenta un spatiu util si functional, daca este amenajat intr-un mod corespunzator.
1. Amenajarea holului lung si ingust
Adesea intalnit in cazul apartamentelor, holul ingust si lung poate sa fie o provocare din punct de vedere al amenajarii. Din cauza formei si dimensiunii sale, trebuie sa acorzi o atentie deosebita pieselor de mobilier cu care doresti sa mobilezi spatiul.
In primul rand, iti recomandam sa te orientezi catre un cuier care sa aiba integrat spatiul pentru incaltaminte si poate chiar un dulap. Se va dovedi foarte util pentru depozitarea hainelor si vei avea la indemana tot ce iti este necesar inainte sa iesi din casa.
Pentru un plus de personalitate, si daca spatiul iti permite, alege si un divan din fier forjat. Acesta va aduce o nota originala spatiului si il poti decora cu o multime de perne de diferite dimensiuni, astfel incat sa integrezi si o pata de culoare in designul holului.
Cand vine vorba de culoarea peretilor, este indicat sa pastrezi o tematica similara cu cea a celorlalte incaperi din casa. Orienteaza-te spre culori deschise, deoarece vor crea impresia unui spatiu mai mare si mai aerisit. Nu trebuie sa te feresti nici de artificiile stilistice, precum culorile vibrante sau tapetul cu modele geometrice sau florale. Cauta sa echilibrezi culorile, vopsind doar un perete intr-o culoare puternica. Aceeasi regula se aplica si cand vine vorba de tapet. Nu uita de oglinzi. Acestea sunt foarte utile, mai ales in hol. Nu doar pentru a-ti verifica tinuta inainte de a iesi din casa, ci si pentru ca maresc vizual spatiul.
Un alt aspect important in amenajarea holului este lumina. De cele mai multe ori, holul nu beneficiaza de lumina naturala si devine un spatiu inchis si anost. Poti evita acest lucru folosind diferite corpuri de iluminat. Pe langa o lustra clasica, poti pune si o lampa cu picior sau o veioza. Acestea vor completa cu succes imaginea de ansamblu a holului.
2. Amenajarea holului patrat
Holul patrat este mult mai permisiv cand vine vorba de amenajare. Beneficiezi de mai mult spatiu si poti sa fii mult mai creativ cand vine vorbe de decor si piese de mobilier.
Poti incepe prin a-ti amenaja un micut spatiu in care sa iti poti intampina oaspetii. Opteaza pentru o masuta, langa care sa alaturi doua scaune, decorate cu perne colorate si confortabile.
Nu uita ca holul trebuie sa fie un spatiu accesibil si functional. Orienteaza-te spre un dulap mare si o comoda pentru incaltaminte, astfel incat sa ai suficient spatiu de depozitare pentru hainele tale si ale musafirilor, cand este cazul.
Nu te feri sa combini diferite texturi si alege cu incredere mobilierul din lemn masiv, special conceput pentru hol. Alege finisajul care se potriveste cel mai bine cu restul decorului si te vei bucura de un mobilier trainic si foarte aspectuos. Sigur oaspetii tai vor fi impresionati de la prima vizita!
Personalizeaza spatiul din hol, folosindu-te de diferite tablouri sau rame cu fotografii. In acest fel, atat tu, cat si ceilalti membri ai familiei veti simti, de cum intrati pe usa, ca sunteti “acasa”.
De asemenea, poti crea un spatiu util pentru micile lucruri pe care trebuie sa le iei cand iesi din casa. Alege un cuier pentru chei sau chiar un bol elegant, unde sa poti depozita toate lucrurile de care ai nevoie zilnic, precum cheile de la casa sau masina.
3. Amenajarea holului dintr-o casa
Holul unei case de cele mai multe ori este mult mai spatios decat cel al apartamentelor. De cele mai multe ori, acesta face legatura directa cu livingul. De aceea este foarte important sa ai in vedere ca trecerea dintre cele doua incaperi sa fie una subtila, in ceea ce priveste cromatica si decorul.
Tinand cont de faptul ca holul dintr-o casa dispune de un spatiu generos, poti sa il mobilezi dupa bunul plac. Desigur, nu trebuie sa exagerezi, astfel incat acesta sa devina mult prea incarcat.
Alege un cuier care dispune atat de spatiu penrtu incaltaminte, cat si de un dulap potrivit pentru haine. Pentru a beneficia de mai mult spatiu de depozitare, poti aseza in hol si o comoda cu mai multe sertare. Sigur fiecare va primi o intrebuintare si astfel eviti sa aglomerezi celelalte incaperi ale casei.
Nu in ultimul rand, alege o masuta cocheta langa care sa asezi niste scaune deosebite, din lemn masiv. Aici vei gasi o gama variata de modele, potrivite atat pentru hol cat si pentru alte incaperi ale casei.
Amenajarea holului in functie de stilul de design
1. Amenajarea holului in stil modern
Un hol modern este definit prin minimalism. Daca preferi acest stil de design, opteaza pentru piese de mobilier cu linii simple, drepte, care sa aduca un plus de utilitate spatiului din hol.
Alege accesorii moderne, , precum oglinzi sau corpuri de iluminat cu forme interesante, moderne. Culorile cel mai des intalnite in amenajarea unui hol modern sunt tonurile de gri, negru sau alb. De asemenea, poti da un plus de personalitate peretilor folosind tapet cu forme geometrice. Va completa perfect tematica unui hol modern.
Un alt aspect caracteristic este lipsa obiectelor de decor fara nicio utilitate. Intr-un hol modern, fiecare obiect trebuie sa aiba un rol bine definit, care sa iti usureze intr-un fel sau altul viata de zi cu zi.
2. Amenajarea holului in stil vintage
Stilul vintage nu pare a se demoda prea curand. Este reprezentat de mobilierul din lemn masiv, bogat in detalii ornamentale, precum manerele cu forme interesante sau diferite modele incrustate in lemn. Un hol decorat in stil vintage va fi cald si primitor.
Opteaza pentru mobilierul din lemn masiv, in diferite finisaje, si nu te feri de tapiterii. Acestea se pot regasi pe spatarele scaunelor si sunt un amanunt rafinat, menit sa atraga atentia intr-un mod subtil.
3. Amenajarea holului in stil clasic
Un hol amenajat in stil clasic este definit prin bun-gust si rafinament. Piesele de mobilier sunt realizate din lemn masiv si urmeaza o schema de culori neutra, cu accent pe nuantele de alb sau pasteluri. stilul clasic, tot farmecul se afla in detalii. Alege oglinzi cu rame interesante si accente aurii, si piese de mobilier in finisaje naturale.
Nu in cele din urma, nu uita La final, un ultim sfat: retine ca amenajarea holului este reprezentativa pentru intreaga ta locuinta. Fiind prima incapere in care pasesc cei care iti trec pragul, holul este cartea de vizita a casei tale, asadar acorda-i atentia care i se cuvine. In showroom-ul Mavis gasesti cele mai frumoase piese de mobilier si o echipa intotdeauna zambitoare, pregatita sa iti ofere sfaturi personalizate. Te asteptam cu drag!