Principalele stiluri de amenajare sunt usor de observat in cele mai cochete decoruri, dar de multe ori se pot confunda foarte usor intre ele. Prin ce se deosebeste stilul clasic de cel retro sau cum distingi un decor modern de unul scandinav? Citeste in continuare si afla care sunt principalele stiluri de amenajare si cum le distingi!
Inainte de a-ti decora locuinta, este bine sa ai cateva cunostinte de baza despre design interior. Pornind de la cateva principii simple, vei reusi sa creionezi cu usurinta imaginea decorului final.
Fiecare stil de amenajare are cateva caracteristici definitorii care ii confera autenticitatea si il diferentiaza de restul. Daca cunosti aceste caracteristici, iti va fi foarte usor sa distingi principalele stiluri de amenajare si vei sti in baza caror criterii sa il alegi pe cel mai potrivit pentru locuinta ta.
Care sunt principalele stiluri de amenajare?
1. Stilul clasic
Stilul clasic este poate unul dintre cele mai des abordate stiluri de amenajare. Fie ca se respecta cu strictete regulile de amenajare ale unui decor in stil clasic, fie ca acesta este reinterpretat sau personalizat, un lucru este cert: este facut sa ramana.
Cand vorbim despre un stil clasic, nu vorbim despre trenduri sau ce este in voga la un moment dat, ci vorbim despre principii de amenajare care vor ramane la fel de actuale indiferent de trecerea anilor.
Acest stil de amenajare se bazeaza pe proportii si simetrie, astfel incat intregul decor sa fie intr-un echilibru perfect. Piesele de mobilier sunt aranjate in jurul unui punct central de interes. Un asemenea punct de interes poate fi reprezentat de un semineu, un pat matrimonial cu o tablie impunatoare sau chiar o masa solida pentru dining room.
Stilul clasic este usor de recunoscut si datorita materialelor naturale folosite pentru mobilier, cea mai intalnita alegere fiind lemnul masiv. Acesta iese in evidenta datorita detaliilor migaloase incrustate in material, dar si prin formele sale elegante sau manerele si accesoriile deosebite.
De asemenea, tot in stilul clasic, vei intalni piese de mobilier cu tapiterii realizate din tesaturi elegante. Materialele sunt luxoase, cu o prestanta aparte. Un exemplu potrivit pentru un asemenea material este catifeaua.
2. Stilul retro
La un pol opus fata de ordinea si simetria stilului clasic, se afla stilul retro, care se defineste prin imaginatie si creativitate. Piesele de mobilier prezente intr-un decor retro sunt adesea “desperecheate”, nefiind nevoie ca acestea sa faca parte din aceeasi colectie. Uneori, nici macar din aceeasi perioada. Fiecare se deosebeste de cealalta, dar totusi se potrivesc perfect impreuna. Spre exemplu, poti asorta o canapea cu o tapiterie florala unei masute din lemn masiv, gasita la un targ cu obiecte vintage.
Farmecul acestui stil de amenajare este dat de tapiteriile cu printuri grafice, de lipsa unui set de motive impuse cu strictete si de lipsa unei palete de culori predefinite. Pentru a crea un decor in stil retro, nu trebuie sa te temi de culorile puternice, chiar stridente. Nuantele de roz, purpuriu sau verde menta sunt adesea intalnite in amenajarile in stil retro.
Mobilierul este neobisnuit, cu linii drepte si suprafete lucioase. Materialele folosite pentru realizarea mobilierului sunt atipice. Perioadele de progres din anii ‘60 au permis utilizarea unor materiale precum cauciucul, plasticul sau sticla pentru realizarea mobilierului. Tocmai din acest motiv, scaunele de plastic reprezinta o caracteristica definitorie a stilului retro in designul interior.
3. Stilul shabby chic
Stilul shabby chic este asemanator, din anumite puncte de vedere, cu stilul de amenajare retro. Totusi, principala diferenta intre cele doua este ca stilul shabby chic are mai multe caracteristici care denota rafinament si feminitate intr-un decor.
Piesele de mobilier sunt realizate din lemn si cel mai adesea au un finisaj alb, usor antichizat. Mobilierul este completat de tapiterii cu imprimeuri florale sau in culori pastelate. Se pune accentul si pe decoratiuni. Acestea au un aer vintage, dar ofera impresia de eleganta si opulenta. Stilul shabby chic, dupa cum ii spune si numele, este considerat mai degraba chic, decat la moda. In ciuda acestui fapt, datorita farmecului sau nonsalant, inca ramane o alegere populara in randul pasionatilor de design interior.
4. Stilul modern
Stilul modern este asociat cu ordinea, curatenia si lipsa accesoriilor inutile. Se defineste prin utilitate, fiecare piesa de mobilier avand un rol bine definit. Spatiul unei incaperi este maximizat, punandu-se accent pe un decor aerisit. Se evita crearea unui decor aglomerat, pastrandu-se cateva elemente centrale care impresioneaza printr-un design neobisnuit, nonconformist.
Pe langa lemn, mobilierul poate fi realizat si din elemente de sticla, otel sau metal. In aspectul pieselor de mobilier se urmaresc liniile curate, clare, care denota eleganta. Totusi, eleganta stilului modern difera de eleganta stilului clasic. Daca cea din urma este redata prin ordinea si simetria decorului, cea dintai este redata prin aspectul minimalist si piesele de mobilier cu un design avangardist.
5. Stilul scandinav
Puternic popularizat in ultimii ani, stilul scandinav urmareste principiile stilului modern de decor, caruia i se adauga o caracteristica importanta: confortul si atmosfera calda, primitoare, care trebuie transmisa prin intermediul decorului.
Cheia succesului pentru un stil scandinav este minimalismul, folosirea unor piese de mobilier de calitate, foarte practice, si pastrarea unei palete de culori neutre. Fara indoiala, albul va domina intr-un decor scandinav. Dar nu sunt excluse nici petele de culoare, care adesea pot fi reprezentate de accesorii sau obiecte de decor.
Un alt aspect important si definitoriu pentru stilul scandinav este lumina. Decorul trebuie sa fie unul luminos, astfel incat spatiul locuibil sa para mai mare si mai aerisit. Pe langa lumina naturala, lumina artificiala joaca si ea un rol important, motiv pentru care trebuie sa acorzi o deosebita importanta obiectelor de iluminat cand amenajezi o incapere in stil scandinav.
In concluzie, acestea sunt principalele stiluri de amenajare. Fiecare are un farmec aparte si este definitoriu pentru o anumita perioada, sau, din contra, timeless, cum este stilul clasic. Spune-ne printr-un comentariu ce stil de amenajare preferi pentru locuinta ta!
Ai nevoie de consultanta in amenajarea locuintei tale? Iti stam la dispozitie cu informatii despre piesele de mobilier din oferta noastra potrivite fiecarui stil de amenajare . Contacteaza-ne acum!